gemeenteraad januari: prijsstijgingen in het rustoord

03 Februari 2008

Eén van de agendapunten op de gemeenteraad van 31 januari was de aktename van het budget van het OCMW voor 2008. Dat daar een prijsstijging voor het rustoord in zou zitten, wisten we al. Maar ik was werkelijk gechoqueerd door de manier waarop de CD&V- open VLD meerderheid die prijsstijging meent te mogen verantwoorden. Een neerslag van mijn tussenkomst:

Bij de bespreking van het budget voor de gemeente op de gemeenteraad van december, moesten we vaststellen dat de gemeentelijke bijdrage aan het OCMW beperkt werd tot 2 100 000 euro, in tegenstelling tot de hogere bijdragen die aanvankelijk voorzien waren. Ik heb toen al gezegd dat ik vreesde dat de stijging van de dagprijs in het rustoord voor de gemiddelde Hamse bejaarde wel eens te groot zou kunnen worden.
Ik heb dan ook met veel aandacht gekeken naar de toelichting in het budget, in verband met de aanpassing van de dagprijzen.
Ik lees even letterlijk voor: 'Vooral voor de dagprijs van het WZC Meulenbroek wordt de komende jaren een inhaalmanoeuvre uitgevoerd om de dagprijs op een 'normaal' niveau te brengen t.o.v. de omliggende rustoorden.'
Je kan je vragen bij stellen bij het feit of je moet vergelijken met andere rustoorden, of met het eigen aanbod in het WZC, maar het ergste moet nog komen: 'Het is tevens de bedoeling van de regelmatige prijsverhogingen gedurende de volgende jaren om de 'kloof' met de toekomstige dagprijs in het rustoord te beperken.'
Ik ben gechoqueerd door deze verantwoording, en ik vind het onbegrijpelijk dat men deze zo dúrft formuleren.
Het is alsof mijn bakker zou zeggen: over twee jaar gaat de graanprijs stijgen, dus wij gaan nu maar al de prijs van het brood opslaan, dan bent u het alvast gewend om meer te betalen. Ik zou snel naar een andere bakker gaan!
Een bejaarde wisselt echter niet meer van tehuis...
Sterker nog; een groot deel van de huidige inwoners zal het comfort van het vernieuwde rusthuis waarschijnlijk zelfs niet meer meemaken.
Maar zij kunnen misschien al eens dromen van het vernieuwde rustoord, iedere maand als zij de hogere prijs betalen.