Zonnepanelen in Hamme!

22 Juni 2007

Lokaal klimaatplan Groen!, 21 maart 2007: Voorstel zeven: Tijd voor innovatieve voorbeeldprojecten. Samen met het bedrijfsleven kunnen vernieuwende projecten opgezet worden. (voorbeelden: een zonnedakenplan en CO2-neutrale wijken.) Website CD&V Hamme, 21 juni 2007: "Wij zijn op zoek om op ecologisch verantwoorde wijze energie te recupereren," zegt burgemeester Paul Van de Casteele (CD&V). In een eerste fase worden 3.000 vierkante meter zonnepanelen geplaatst op gemeentelijke gebouwen.In de blog van 23 mei kon je lezen dat ik in maart dit jaar een lokaal klimaatplan op de agenda van de gemeenteraad had gezet. Je had de hele inhoud van het plan nog te goed, en die staat nu ook te lezen op deze site.

Het college wilde zich tijdens de raad van maart zich niet binden aan de voorgestelde besparing van 7,5 % in het lokale klimaatplan. Burgemeester Paul Van de Casteele was het wel eens met de inhoud van het voorstel, en noemde het klimaatplan een mooi uitgewerkt voorstel. Ik constateer dan ook met veel plezier dat drie maand later een belangrijk voorstel uit het klimaatplan voor inspiratie gezorgd heeft. Naast het feit dat het plaatsen van deze panelen goed is voor het milieu en al snel een flinke besparing zal opleveren, vervult de gemeente hier ook een belangrijke voorbeeldfunctie. Dit voorbeeld zal er, samen met de stijgende energieprijzen, hopelijk voor zorgen dat nog veel Hammenaars dit voorbeeld gaan volgen.

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om de deelnemers van de klimaatwijken te feliciteren. Zij bewezen overduidelijk dat een besparing van 7,5 % vlot haalbaar is. Klimaatwijk 't Veertje bespaarde dit jaar 12,17 %, klimaatwijk De Koesteirt 12,71 % en klimaatwijk Zonnedorp 12,52 % op de energierekening. Ze doen zelfs heel wat beter dan de provinciaal gemiddelde besparing van 9,04 %. Proficiat!

Er zaten nog belangrijke voorstellen in het lokaal klimaatplan van Groen! Hamme. Mensen met een laag inkomen hebben verhoudingsgewijs de hoogste energierekeningen. Ook zij moeten van energiebesparende maatregelen kunnen genieten. We houden het op de agenda!

Als we de meerderheid kunnen blijven overtuigen met Groene voorstellen, zit ik met plezier in de (constructieve) oppositie.