stadsblog

09 Mei 2007

Vreemd is dat, opeens in de ochtendkrant te vernemen dat je stadsbewoner bent geworden? Eerst dacht ik nog dat de titel bij het verkeerde artikel geplaatst was. Maar neen: het stuk 'Stad op de vingers getikt wegens jeugdsubsidies' ging wel degelijk over de ongelukkige beslissing van het Hamse college om de (in het JWBP opgenomen) subsidies van 5.000 euro voor de weddeschaalverhoging van de jeugdhuisverantwoordelijke en 2.500 euro voor de verdere renovatie van Den Tram te schrappen. Over die subsidies wil ik het in één van de volgende ?ernstige- stukjes hebben.

Maar nu toch graag even over die stad. Groen! stond in de voorbije campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen helemaal alleen met het standpunt dat Hamme beter geen 'kleinstedelijk' gebied kon worden. Wij wilden dat Hamme een kern in buitengebied kon blijven. Voormalig raadslid Patrick Sillis hield daar een vurig pleidooi voor in de gemeenteraad. Onze grootste bekommernis was het beschermen van de open ruimte in Hamme, waar iedereen zo trots op is. Waarop de toenmalige meerderheid antwoordde dat we nu niet moesten denken dat ze van Hamme een stad wilden maken.
Ja, dat hadden we ook wel door hoor?

Alleen, deze week raakte ik toch wat in de war. Zaterdag 5 mei werd het zwembadseizoen in Hamme officieel geopend. Ik hoorde schepen van sport François De Graef aan een journalist vertellen dat er een nieuwe grondpomp was aangekocht, zodat we voor het zwembad nog steeds geen gebruik moeten maken van dat dure 'stadswater'.
Ja, ik weet het, dat is maar een term natuurlijk. En ik vond het wel grappig klinken, in mijn gemeente. Maar toen ik dan gisteren las dat de 'stad' op de vingers getikt is, begon ik me toch echt af te vragen of de term 'gemeente' niet groot genoeg meer is voor Hamme.
En ik vraag me nog iets af: Als de burgemeester en de schepenen het artikel gelezen hebben, wat zouden ze dan gevoeld hebben? Wrevel, om die verdiende 'tik op de vingers'?
Of trots, om die 'stad'?