Ruimte voor kinderen ?

30 Mei 2008

Op mijn vraag over speelweefsel, woensdag op de gemeenteraad, kreeg ik een vrij vaag antwoord. Er was namens Hamme niemand naar de studiedag over speelweefsel (op 20 mei in Gent) geweest, dat was duidelijk. Wat de schepen vond van de principes van speelweefsel, was minder duidelijk. Op basis van de informatie die ze snel had ingekeken, kon ze nog niet zeggen of je deze principes zomaar in Hamme kon toepassen.Speelweefsel was immers een nieuw begrip voor haar.

Dat vond ik een beetje vreemd, voor een schepen van jeugd...

Ik vroeg ook of men de principes van speelweefsel (zie één van de vorig stukjes) wilde toepassen bij de herinrichting van het Hamse centrum. Als we de markt en het centrum kindvriendelijk maken, wordt het immers vanzelf ook een vriendelijke omgeving voor volwassenen en ouderen.

Ik gaf voor de zekerheid een paar voorbeelden: voldoende brede voetpaden, stevige zitbanken, een klein grasveldje, plekken waar je even veilig kan rusten of een praatje kan slaan, tegelpatronen die uitnodigen tot hinkelen, een boom waar je je kan achter verstoppen...

De schepen beloofde dat ze, zoals in ieder dossier, de belangen van de jeugd zou verdedigen.

Ik mag het hopen. Maar tegelijk vrees ik er ook een beetje voor of dat wel zal lukken. Waarom kwam de jeugd ons anders zo talrijk bezoeken voor de raad, om naar meer participatie te vragen?
Ik zal schepen Landstheer vanuit de oppositie in ieder geval stevig blijven aanvuren...