Repair Café - fietsherstellingen

11 September 2013

Repair Café - fietsherstellingen

Groen Hamme organiseert op zondag 15 september het eerste Repair Café in Hamme. Een fietsenmaker en enkele assistenten staan er klaar om bezoekers te helpen bij alle mogelijke reparaties. We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn.In Hamme draait op 15 september alles om fietsen repareren. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur krijgen bezoekers er gereedschap en materiaal ter beschikking om, met hulp van deskundigen, hun kapotte fiets te repareren. Uw fiets krijgt in het Repair Café een tweede leven.

Praktische info

  • Wanneer: zondag 15 september 2013 tussen 15 uur en 18 uur
  • Waar: Durmedroom, gratis inkom.
  • Organisatie: Groen Hamme met de steun van Netwerk Bewust Verbruiken.

Samen de afvalberg verkleinen

Via het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis op een plezante manier overgedragen. Spullen hoeven niet weggegooid te worden, wat de grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken beperkt. Door repareren te promoten, draagt Groen Hamme bij aan het verkleinen van de afvalberg.  Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Groen Hamme wil na 15 september op regelmatige basis een Repair Café in Hamme(een samenwerking met Spoor 2 wordt nog besproken).

Leuk sociaal gebeuren

Via het Repair Café komen buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact. Als je samen een fiets hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders wanneer je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Alle lagen van de bevolking worden bovendien betrokken en vormen zo een sociale mix. En wie niets om te repareren heeft? Die kan ook een kop koffie of thee komen drinken, een pannenkoek eten of zelfs een handje toesteken. Voor de kinderen is er animatie voorzien.

Repair Café Vlaanderen

Repair Café is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, KOMOSIE, en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Sinds 2013 biedt Netwerk Bewust Verbruiken ondersteuning aan lokale groepen in heel Vlaanderen en Brussel die zelf hun eigen Repair Café willen starten. Netwerk Bewust Verbruiken ondersteunt ook het Repair Café in Hamme. Lees op www.repaircafe.be meer over het ontstaan, de filosofie en de werking van Repair Cafés, en bekijk er de kalender met toekomstige evenementen.