Recht op jong zijn...

07 December 2008

Tijdens de raadszitting van november diende ik namens Groen! ook twee mondelinge vragen in. De eerste vraag ging eigenlijk over het recht op jong zijn in Hamme. Ik las in een verslag van de verkeerscommissie dat de Hamse politie de mening is toegedaan dat jongeren na schooltijd niet mogen rondhangen in het parkje in de Jagerstraat. Daar ging mijn vraag en volgend Groen! persbericht over. Groen! verdedigt recht op jong zijn in Hamme.Schoolgaande kinderen mogen van de Hamse politie niet meer rondhangen in het park in de Jagerstraat. Tijdens de gemeenteraad van 26/10 stelt Hilde Van Cauteren, raadslid van Groen!, daar vragen over.

Raadslid Van Cauteren: "Ik heb vernomen dat het niet de bedoeling is dat jongeren blijven rondhangen, noch op straat, noch in het park. Het park in de jagerstraat is nochtans openbaar terrein, in het hart van onze gemeente. Moet ik begrijpen dat jongeren van een bepaalde leeftijd in dat park niet welkom zijn? Welke boodschap stuurt de bestuursmeerderheid op deze manier uit naar onze Hamse jongeren?

Dat we in het park geen hondenpoep willen, daar kan ik inkomen. Dat we geen overlast willen, begrijp ik ook. Maar dat jongeren er niet mogen rondhangen, begrijp ik niet ? tenzij je de aanwezigheid van jongeren automatisch ziet als overlast.

Natuurlijk zijn er regels in de samenleving die moeten nageleefd worden. Maar ik dacht tot enkele dagen geleden dat zich in een park bevinden geen overtreding was van één of andere wettelijke regel.

We hebben het hier over scholieren, onze kinderen, jonge mensen die na school graag nog even met hun vrienden blijven praten. Dat is normaal pubergedrag en daar is niets mis mee. Men wil zo graag het centrum van Hamme bruisender maken, waarom zijn jongeren er dan niet welkom?

Het wordt tijd dat we de jeugd wat positiever gaan bekijken en ze niet op voorhand veroordelen, gewoon omdat ze jong zijn."

Ik kreeg nogal een vaag antwoord op mijn vraag. Jongeren mogen wel in het park komen, aldus de burgemeester, maar liefst niet te lang. Helemaal welkom is onze jeugd dus niet. En ik dacht nog wel dat men het centrum van Hamme weer bruisender wilde maken...

Meer via deze link: Het Nieuwsblad