Peuters of parking?

03 April 2009

Het was de laatste weken zowat de vraag van 1 miljoen in Hamme: Waarom moet kleuterschool Ondersteboven weg? In het befaamde, dure, maar helaas niet altijd even originele Citymarketingsplan (zie vorige blog) vonden we het antwoord. Hierbij geef ik jullie nog stuk een uit mijn tussenkomst over dat marketingsplan tijdens de gemeenteraad van 25 maart:

?over de centrumvernieuwing?
Er staan een 40-tal (!) hefboomprojecten voorgesteld in het plan. De herinrichting van Marktplein, Kerkwijk en Nieuwstraat vormen niet voor niets de top 3. Zij zijn de zgn 'quick wins', die Hamme snel een nieuw, dynamischuitzicht moeten geven.
-De markt moet volgens het plan een aantrekkelijk, dynamisch en pittig plein worden, met groen, kunst, handel, winkels en horeca. Er zou ook een administratief centrum moeten komen, met sociaal huis, RESOC en andere diensten. En de bibliotheek zou ook best naar de markt komen. Allemaal goed en wel, maar als dat er allemaal moet komen, gaan we uiteindelijk nog een plein overhebben? En wat met de kinderopvang in toplocatie 'De Kiezel'? Zal er wel nog plaats zijn voor de jongste Hammenaren in ons vernieuwde centrum?
-Kerkwijk en de Nieuwsstraat. De herinrichting van Kerkwijk is reeds langer gepland. Het wordt tijd dat dit park de inrichting en aandacht krijgt die het verdient. Er staan een aantal aandachtspunten in verband met dit projectgebied in het plan. De ruimtelijke samenhang van kerkwijk en de omgeving moet verhogen. En wat vinden we terug bij de Nieuwstraat? Deze zou moeten omgevormd worden tot een groene boulevard, die in de verre toekomst zelfs zou kunnen uitkijken op kerkwijk, mocht de bibliotheek aan het Achterthof 'de tand des tijds' niet overleven.
Vreemd, daar hebben we de bibliotheek weer. De bibliotheek die, net als het gemeenteschooltje, in een zone ligt die in het RUP dat we straks gaan bespreken, ingekleurd is als zone voor gemeenschapsdiensten.
Een gevaarlijke zone om in te liggen, dat weten we ondertussen!

Al weten we niet waarom, en als we de meerderheid moeten geloven, weet die dat zelf ook nog niet eens...
Wat zouden we nu eens met die zone voor gemeenschapsdiensten kunnen aanvangen? Moet het schooltje, en eventueel later ook de bibliotheek, plat voor een ordinaire parking, waarachter we dan de bomen van kerkwijk zien staan? Of voor iets anders? Een beetje openheid in de plannen zou mooi zijn, dan zouden we de zaken tegen elkaar kunnen afwegen...