Oplossing voor reproductie partituren muziekacademie in zicht.

26 November 2009

Voor basisschool 'De Dobbelsteen' sluit het bestuur een overeenkomst af met SEMU, de organisatie die het recht heeft om geld te innen voor het reproduceren van werk van letterkunde of kunst. Dit is ook nodig voor de muziekacademie, vinden we bij Groen!   SEMU is een organisatie die je kan vergelijken met SABAM. Door het betalen van een bepaald bedrag per leerling mag de school voor de leerlingen kopieën maken van bijvoorbeeld kinderliedjes.

Ik stelde als eerst opmerking dat SEMU een organisatie is, waar wel enige controverse rond bestaat. Schepen Vijt erkende dit, maar momenteel is het de enige vereniging die op dit vlak werkt. Bovendien is gebleken dat men er juridisch niet omheen kan de overeenkomst af te sluiten.

We gaan er bij Groen! van uit dat alle onderwijsinstellingen in Hamme een gelijke behandeling verdienen. Daarom stelde ik de vraag of deze overeenkomst ook afgesloten wordt voor de muziekacademie. Daar heeft men om efficiënt te kunnen werken, nog veel vaker dan in het basisonderwijs, kopieën van partituren nodig voor de leerlingen. Schepen Vijt antwoordde dat dit tegen volgend schooljaar in orde komt. Er wordt momenteel gewerkt aan een retributiereglement, naar analogie met de reglementen in de omliggende academies. Er zal aan de leerlingen een kleine bijdrage gevraagd worden, die afhankelijk zal zijn van de gevolgde afdeling en ook aangepast voor wie verminderd inschrijvingsgeld betaalt.