Levendig centrum, of lege doos?

17 September 2009

Onderwijs en cultuur zijn twee zachte, niet commerciële en dus bij uitstek kwetsbare sectoren. Voor Groen! Hamme verdienen die een plaats in het hart van de gemeente, omdat ze mensen samen brengen en een positieve invloed hebben op de sfeer in het Hamse centrum. Daarom wil ik namens Groen! een oproep doen aan de huidige bestuursmeerderheid: Denk goed na over de vernieuwing van het centrum.

Verhuis niet zomaar, verkoop niet zomaar, breek niet zomaar af. Verandering moet als dat nodig is voor de veiligheid. Verandering mag als dat ten goede komt aan de inwoners van de gemeente en als de ruimte om elkaar te ontmoeten er aantrekkelijker door wordt. Maar let op dat je de geschiedenis van je centrum niet bruutweg verknalt; maak er geen cleane, lege, commerciële doos van! Kijk naar wat waardevol is en kenmerkend voor Hamme en probeer dat te bewaren. Er mogen gezellige horecazaken en winkels in het centrum zijn, graag zelfs. Maar dan wel op maat van Hamme en in een mix met andere functies, zoals onderwijs, cultuur, groene rustpunten...

Een grootschalig winkelcomplex is hier gewoon niet op zijn plaats. Als men enkel gaat voor een grote commerciële projecten, dan zou ons centrum wel eens een lege doos kunnen worden, in plaats van het warme en levendige hart van de gemeente.