Klimaatwijken: nieuwe deelnemers!

07 December 2009

De Hamse open Vld promoot energie-besparing door met twee teams deel te nemen aan een klimaatwijk. Toen wij vanuit Groen! mobiliseerden om deel te nemen aan eerdere edities, was dat met minder tamtam.    

Jawel, de Hamse liberalen promoten energiebesparing in Hamme. Zo staat het op hun website te lezen. Ze zullen op gemeentelijk vlak én als enige partij twee zogenaamde klimaatwijken 'op pad sturen'. Op pad? Ik dacht dat in een klimaatwijk zitten betekende dat je samen met een aantal gezinnen in je eigen huis energie probeert te besparen. De twee keren dat wij met ons gezin al deelnamen was dat in ieder geval toch zo. Maar kom, misschien bedoelen ze met 'op pad sturen' dat alle deelnemers naar de bijeenkomsten gaan om tips te krijgen en resultaten te vergelijken. Via een klimaatwijk kan je immers met eenvoudige tips heel wat besparen op je huishoudelijk energieverbruik. En dat daar nu twee blauwe teams bij zitten is goed, ze kunnen daar heel wat bijleren.

Toen wij vanuit Groen! heel wat mensen mobiliseerden om deel te nemen aan eerdere edities van de klimaatwijken, hebben we daar niet zoveel tamtam rond gemaakt. Als we iets van open Vld kunnen leren, dan wel dat we dringend wat minder bescheiden moeten zijn.

Iets meer rumoer maakten we toen onze open Vld-schepen van milieu het twee jaar geleden niet meer nodig vond om in Hamme een werking met klimaatwijken op te zetten. Gelukkig gaat het project nu opnieuw door.

Ik lees verder ook nog op de site van open Vld dat ze door hun deelname trachten te breken met hun imago als zou milieuproblematiek ondergeschikt zijn aan de economische belangen.

Ik hoop dat het om meer gaat dan hun imago, en daarom heb ik nog een gratis tip voor de beleidspartij: zorg dat er extra ondersteuning komt op de milieudienst. Zo krijgt onze duurzaamheidsambtenaar de tijd krijgt om het werk dat haar titel belooft ook uit te voeren. Zo kan de gemeente haar voorbeeldfunctie opnemen en zelf flink op haar energiebudget besparen. Zou dat geen mooi doel zijn: Heel Hamme klimaatgemeente!