Introductiedag

10 Mei 2007

Gisteren een tweede introductiedag voor nieuwe raadsleden in Hamme gevolgd. Met een klein groepje hebben we Spoor2 bezocht, de twee academies en het zwembad. Tijdens de eerste introductiedag, alweer een tijdje geleden, bezochten we de administratieve gemeentelijke diensten, de bibliotheek, de gemeentelijke kleuterschool Ondersteboven, het gemeentemagazijn, de sporthal en het cultureel centrum. Alles bij elkaar is de 'gemeente' een groot bedrijf met veel aspecten. Op zo'n introdag hoor je op alle diensten de nodige wensen en verzuchtingen. Is dat op de ene plaats soms heel duidelijk, op de andere plaats moet je al eens 'tussen de regels' kunnen luisteren. De academies voor muziek, woord en dans en die voor beeldende kunsten zijn fantastisch gelegen rond ons marktplein ? of wat daarvoor moet doorgaan. Ik wil hier even zeggen dat ik zelf wekelijks richting muziekacademie meefiets met mijn zoon van tien. Van de Damstraat tot de Markt is er geen enkel punt dat ik zo gevaarlijk vind als het laatste oversteekpunt op de markt zelf, over de straat en over de parking naar de muziekacademie. Dringend veilig herinrichten! (wel even bijzeggen dat we om een andere gevaarlijke straat te vermijden, in het heenrijden het Achterthof kiezen, in plaats van de Slangstraat - waarvoor je als fietser acrobatisch moet aangelegd zijn) Maar de academies dus? Ze boeren goed, als ik die term mag gebruiken. Zo'n duizend leerlingen, jong en oud, volgen op de beide academies samen wekelijks les. De mooie, maar oudere vestigingsplaatsen vragen natuurlijk het nodige onderhoud. De gemeenteraadsvoorzitter heeft ijverig genoteerd. Dat wordt dus opgevolgd, veronderstel ik.

In Spoor2 hoorde ik persoonlijk niet veel nieuws, ik mocht de afgelopen zes jaar namens Groen! mee in het bestuur zetelen. Nu hebben we daar jammer genoeg geen afgevaardigde meer, maar het sociaal-economiebedrijf ligt me erg nauw aan het hart. Ik blijf de werking zo goed mogelijk volgen. Over Spoor2 bestaan misschien nog veel misverstanden, het is in de loop der jaren een modern bedrijf geworden, waar maar liefst 140 mensen werken. De meeste recente dienst binnen Spoor2 is de poetsdienst. Via het systeem van dienstencheques werken daar al zo'n vijftien poetshulpen, voor 75 klanten. Wat ik heel goed vind, is dat er zo veel mogelijk gewerkt wordt op wijkniveau, waardoor klanten en poetshulpen vertrouwde gezichten zijn. Bovendien geeft Spoor2 met deze dienst weer een aantal mensen werk in eigen omgeving. 'Tussen de regels' hoorde ik dat deze afdeling voorlopig nog een beetje het zwakke broertje is binnen Spoor2. De opstartfase is eigenlijk nog niet voorbij. Onbegrijpelijk toch, dat het nieuwe gemeentebestuur dan via een begrotingswijziging een groot bedrag van Spoor2 terugvordert voor het afvaardigen van het afdelingshoofd van deze poetsdienst? Ik wil de oproep die ik deed aan de OCMW-voorzitter en schepen van sociale economie, naar aanleiding van die begrotingswijziging, hier nog eens herhalen. Verdedig uw bevoegdheden binnen het college, het zal hard nodig zijn!

En het zwembad, waar we eindigden ? Tja, daar was het nat?
Het was ondertussen immers flink beginnen regenen. Raadsvoorzitter Koen Mettepenningen had opgeroepen om aan deze introductiedag - het was toevallig ook net autoluwe schooldag - deel te nemen met de fiets. Fijn dat hij op mijn suggestie naar aanleiding van de eerste introdag was ingegaan. Hij had wel gehoopt op goed weer, maar kijk : als het regent kan je dus ook fietsen. Een beetje raadslid kan daar tegen ;-)