Een lokaal klimaatplan
23 Mei 2007
Maandagochtend in de krant : meer dan vijftig procent van de belgen wil overschakelen naar groene energie. De koffie smaakte weer extra lekker? Bij ons in huis draait de wasmachine al een tijdje op windenergie. Die 'groene' stroom verschilt natuurlijk in niets van de 'gewone' stroom die bij mijn buren binnenkomt. Hij valt niet uit als het windstil is, bijvoorbeeld. Maar het aandeel dat wij van het net halen, is wel afkomstig van een groene stroomproducent. Hoe meer mensen op groene stroom willen overschakelen, hoe meer de productie daarvan aangemoedigd wordt. En dat is goed voor het milieu. Daarom was ik maandag zo blij met het nieuws dat zowat de helft van de belgen wel op groene stroom wil overgaan.
Dat we groene stroom gebruiken wil echter nog niet zeggen dat in Damstraat 104 het licht overal mag blijven branden en we niet kijken op een kilowattuur meer of minder.
De groenste energie is immers de energie die je niet gebruikt.
Bovendien hebben wij straks ook graag een lage afrekening.
Daarom proberen we in ons gezin ook zo min mogelijk elektriciteit en aardgas te verbruiken. Daar hebben we heel veel handige tips voor gekregen toen we vorig jaar deelnamen aan het project 'klimaatwijken' in Hamme: standby lichtjes uitschakelen, de wasmachine op een lagere temperatuur laten draaien, koken met een deksel op de pan, zorgen dat je kinderen het licht uitdoen als ze uit hun kamer komen ;-), spaarlampen gebruiken, ?..
Iedereen die graag energie en geld spaart, kan ik warm aanbevelen om eens aan zo'n klimaatwijk deel te nemen. Meer info vind je op http://bondbeterleefmilieu.be/klimaatnet/klimaatwijken/
De groep gezinnen waar wij vorig jaar in zaten, haalde op een half jaar tijd met eenvoudige maatregelen, zonder dure investeringen, een besparing van 8%.
Als wij dat kunnen, dacht ik zo, dan moet het gemeentebestuur dat toch ook kunnen. Daarom bracht ik in maart een lokaal klimaatplan op de agenda van de gemeenteraad.
Ik vroeg het bestuur een voorbeeld te nemen aan de inwoners uit de klimaatwijken. De uitdaging was niet eens zo groot: een besparing nastreven van 7,5 % op het energiegebruik van de gebouwen van de gemeentediensten.
Een tiental voorstellen, die daarbij kunnen helpen, kregen ze er gratis bij. En er was belangstelling vanwege alle partijen.
Sp.a en spirit steunden het voorstel, waarvoor dank.
De schepen van milieu vond het plan zeer interessant, maar verklaarde dat we toch al 'heel wat' deden in Hamme.
En dat nog eens een plan te veel administratie ging meebrengen. Bij de schepen van financiën klonk van het woord 'energiebesparing' vooral het tweede deel als muziek in zijn oren, meende ik te zien. De begrippen milieu, klimaatwijziging en energiebesparing zijn in open VLD-kringen dan ook relatief nieuwe begrippen, vermoed ik. Dat ecologie en economie best te verzoenen zijn, mag hopelijk een aanmoediging zijn om er werk van te maken.
De burgemeester beloofde vanuit de meerderheid alvast heel wat inspanningen op het vlak van energiebesparing. Maar een lokaal klimaatplan goedkeuren, en zich vastpinnen op een (haalbaar) resultaat, dat was één stap te ver natuurlijk.
Het is nochtans heel belangrijk je doelstellingen in besluiten vast te leggen. Als je geen concrete doelstellingen hebt, is het maar de vraag of er voldoende actie komt. Natuurlijk moeten er vooral maatregelen komen op federaal -zelfs op mondiaal-niveau om het klimaat bij te sturen.
Maar alle baten helpen, ook de kleine?
Ik zal de beloofde inspanningen in Hamme vanuit Groen! dus heel goed blijven opvolgen. En straks mijn computer helemaal uitzetten, ook het standby knopje.
(Wie benieuwd naar het volledige klimaatplan dat ik voorstelde, kan het binnenkort op deze site nalezen)