Een ijsbeer in Hamme...

15 Mei 2007

Als je dit weekend rondloopt in Hamme, heb je veel kans een ijsbeer tegen het lijf te kopen. Geen paniek, wij zijn erbij. Bovendien is zijn 'bont' gelukkig nep en heeft het beest een hoge aaibaarheidsfactor. Waarom we in hemelsnaam campagne voeren met een ijsbeer? In het (heel) kort: De ijsbeer heeft ijs nodig. En aangezien het poolijs door de opwarming van de aarde jaar na jaar afneemt, is de ijsbeer één van de eerste slachtoffers van de klimaatsverandering.

Maar niet alleen de ijsbeer wordt bedreigd. Met onze ijsbeer-wandeling willen we duidelijk maken dat we voor een grote uitdaging staan:
De opwarming van het klimaat is géén science fictionverhaaltje van doemdenkers. Het ene temperatuurrecord volgt de laatste tijd op het andere?
De opwarming wordt voelbaar voor ons allemaal.
Het goede nieuws is: we kunnen het tij nog keren en de aarde leefbaar houden voor komende generaties. De co2 uitstoot moet gewoon drastisch naar beneden. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, met eenvoudige dingen, die vaak goed zijn voor je gezondheid én je portemonnee: wat vaker de fiets nemen in plaat van de auto, bijvoorbeeld. Seizoensgroenten eten, uit eigen streek. Je huis isoleren en je energieverbruik beperken?

Maar we hebben ook politici nodig die maatregelen willen nemen om de co2 uitstoot op grote schaal te doen dalen. De politici bij Groen! hebben een ecologisch alternatief klaar: een klimaatplan.
Dat klimaatplan is een sociaal en positief. Door te kiezen voor nieuwe groene technologie, door volop te investeren in onze eigen economie, in ecologische innovatie, in toekomstgerichte sectoren, door te geloven in creativiteit kunnen we de opwarming tegenhouden en tegelijk duizenden nieuwe jobs creëren.

Groen! blijft bovendien opkomen voor de kwetsbaren in onze samenleving, ook in het klimaatdossier. De armsten op onze planeet zullen immers meest lijden onder de gevolgen van de opwarming. En ook bij ons zijn het de mensen met een laag inkomen die de gevolgen eerst zullen voelen: In een kleine, slecht geïsoleerde woning betaal je een veel te hoge energierekening in de winter, en heb je bovendien meer last van hoge temperaturen in de zomer - en die begon dit jaar al in april!

De inzet is hoog op 10 juni: Voor een gezonde toekomt hebben we een gezonde, leefbare aarde nodig. Daarom hebben we de ecologisten van Groen! nodig : geen dromers of doemdenkers, maar mensen met realistische, positieve oplossingen.