Dure identiteitskaarten

25 Februari 2010

Wie binnenkort in Hamme om een nieuwe identiteitskaart moet, zal daar niet minder dan 14 euro voor moeten betalen. De kost die de federale overheid aanrekent aan de gemeenten, stijgt naar 12 euro. Groen! Hamme stelt voor de kaart af te leveren tegen kostprijs. Gisteren werd tijdens de gemeenteraad de nieuwe prijs vastgelegd die de Hammenaren zullen moeten betalen voor hun elektronische identiteitskaart. De kost die de federale overheid aanrekent aan de gemeenten, stijgt immers van 10 naar 12 euro. Ik heb namens Groen! voorgesteld om de identiteitskaart aan de Hamse inwoners af te leveren aan kostprijs. Er zijn nog gemeenten die dat zo doen, en terecht.

Het afleveren van een identiteitskaart is echte basisdienstverlening.
14 Euro is voor heel wat mensen veel geld, voor iets dat verplicht wordt door de overheid. Daar komt nog bij dat de kaarten geen 10 jaar meer geldig zijn, maar om de 5 jaar vervangen moeten worden.
De burgemeester blijft bij het standpunt dat de gemeente een bijdrage bovenop de kostprijs kan vragen. In het verleden werd dat ook gedaan en in omliggende gemeenten gebeurt dat ook, was zijn argument. En daarmee was de kous af.
Origineel en sociaal beleid is niet echt iets voor de huidige meerderheid...

 

Hilde