Doel: niet vergeten.

12 Mei 2009

Doel: niet vergeten.

Dit weekend nam Hilde deel aan de "Bedichting van Doel", een actie om het behoud van het kleine dorp kracht bij te zetten. Uit "De Standaard" van 11 mei: Kunst- en polderdorp Doel laat opnieuw van zich horen. Zeventig doeken met beeldrijke gedichten sieren de Pastorijstraat als protest tegen de sloop.

Beeldrijke kunst in spookdorp Doel

Het werd een boeiende namiddag in Doel. Door het mooie weer waren heel wat dagjestoeristen afgezakt naar het polderdorp, dat op het punt staat van de kaart te worden geveegd voor de havenuitbreiding. Maar bij de pakken blijven de inwoners niet zitten.

'Ik woon aan de Havenweg', zegt bewoner Wim Vermeirs. 'Daar staan nog drie huizen overeind en alleen het mijne is nog bewoond. Ik vind het goed dat kunstenaars ons dorp wat extra kleur geven met gedichten.'

De doeken zijn 50 op 70 centimeter groot en 70 ervan worden opgehangen. 'We kunnen een beroep doen op een aantal trouwe mensen die hun gedichten met stift op de doeken schrijven', legt dorpsdichter Frank De Vos uit. 'Bedoeling is dat we met deze kunstactie een kentering teweegbrengen bij de overheid. De overheid is het doeldok al aan het dempen. De economie draait niet goed en toch moet het polderdorp Doel verdwijnen. We willen deze doeken met gedichten gebruiken als symbolische bescherming van de woningen en hen behoeden voor de sloop.'

In de dorpsschool wordt druk gewerkt door kunstenaars die toestromen en hun gedicht op grote vellen schrijven. De Vos speelt op zijn gitaar terwijl dichters hun beste kalligrafische beentje voorzetten. Hilde Van Cauteren uit Hamme gebruikt zelfs een oud verwarmingsonderdeel om teksten te noteren. Haar tekst luidt:

Haiku voor Doel:
Straten als kades,
huizen als steigers, het dorp:
haven voor mensen

De beeldrijke tekst komt in sierlijke letters op papier. 'Je offert een dorp niet zomaar op aan de havenexpansie, zeker niet wanneer het absoluut niet nodig is', vindt Van Cauteren.

Een eigen impressie:
Doel Bedichting 20090511