Bioweek

12 Juni 2008

Van 7 tot 15 juni vindt in Vlaanderen de Bioweek plaats. VZW BioForum Vlaanderen, de koepelorganisatie van de Vlaamse biologische landbouw- en voedingssector, wil met de Bioweek alle consumenten laten genieten van biovoeding. Gedurende de hele week staat de agenda bol van de bio-markten, fietstochten, opendeurdagen, workshops en zo veel meer. Wie wil weten wat er deze week allemaal te beleven valt, kan terecht op www.bioweek.be

Tv-presentatrice Roos Van Acker is in 2008 het gezicht van de Bioweek. "Met dit initiatief willen we consumenten attent maken op de voordelen van biologisch voedsel. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond en bovendien goed voor het milieu", aldus het gezicht van de Bioweek, Roos Van Acker.

Dat zeggen wij bij Groen! en bij Velt, waar ik als bestuurslid veel met voeding bezig ben geweest, al jaren. Maar nu hoor je het ook eens van een ander ;-)

De prijs van bio-voeding vindt Roos wel een minpunt.
Ze vergeet één ding: voedsel dat geproduceerd wordt ten koste van het milieu en met het gebruik van allerlei vermijdbare chemische rotzooi, heeft ook een hoge prijs. Alleen betalen we die niet meteen vanuit onze portemonnee, maar met de gezondheid van onze planeet en die van onszelf.

Volledig biologisch eten is natuurlijk niet altijd en voor iedereen mogelijk. Maar je kan wel altijd kiezen voor streekeigen, seizoensgebonden groenten en fruit. Kiezen voor fruit en groenten die geen oneindige voedselkilometers moeten afleggen (zoals kiwi's uit Nieuw-Zeeland...). Kiezen voor aardbeien en tomaten op het moment dat ze in ons eigen land lekker gekweekt kunnen worden. Kiezen voor minder maar beter vlees, dat hier gekweekt wordt. Zo heb je altijd het lekkerste eten, voor een redelijke prijs.

Trouwens, nog een tip: ga eens kijken wat een wekelijks groentenabonnement kost in één van de Hamse natuurwinkels. Iedere week een lekkere tas vol biologische groenten. Wedden dat de prijs best meevalt?